onsdag 10 augusti 2016

Veckan som har gått...

Så var det äntligen dags att komma hem för Leia. Vi kom hem på förmiddagen och då visade vi runt Leia i lägenheten. Hon fick se sitt lekrum, vårt rum, köket och vardagsrummet sen satte hon igång med att leka direkt. Hon tog tag i lära gå vagnen och strosade iväg som hon aldrig hade gjort något annat. Det blev mycket lek och vi höll henne vaken så hon skulle komma in i de svenska tiderna direkt. Det fungerade över förväntan. Simon blev sjuk efter flygresan och sov större delen av dagen men det gjorde honom gott för han var bättre dagen efter. Jag och Leia utforskade lägenheten tillsammans och det var roligt att göra nya saker med henne. Vi lekte med hennes leksaker, hon tog ett bad i vårt badkar för första gången, satt i sin barnstol och åt middag i köket för första gången. Ja, listan kan göras lång.

I helgen träffade Leia mormor och morfar för första gången. Hon charmade de direkt och jag misstänker att hon kommer bli bortskämd....

Annars går allt oförskämt bra. Hon äter allt man ger henne och sover större delen av nätterna. Det gör att även vi klarar av omställningen att bli föräldrar för visst är det en utmaning att gå från 0 till 100% direkt. Hon håller även på att lära sig gå och älskar att utforska allt med betoning på ALLT. Vi håller fortfarande på att barnsäkra hemmet. Vi hittar nya saker varje dag som vi behöver fixa. Man märker även att hon börjar visa lite mer vilja nu men det är bara positivt för då känner hon sig mer trygg med oss. Igår satte hon igång att "prata" mer än vad hon har gjort tidigare. Hon har mest sagt mamma och ibland pappa nu pratar hon hela tiden men det är mycket ljud. Så härligt att få vara med och se hennes utveckling!

I måndags åkte vi till Skatteverket för att ansöka om ett svenskt personnummer till Leia. Det var kö ut på gatan! När vi såg att det var drygt 30-40 personer före oss bestämde vi oss för att komma tillbaka dagen efter och vara där vid 10 när de öppnar. Så det var bara att ta bussen tillbaka till hemmet, men vi åt lunch innan vi åkte hem. Leia sov hela vägen så hon missade sin första bussresa. 

På tisdagen kom vi dit vid 09.50 men det var lika lång kö. Men nu var vi tvugna att stå i kö och det gick ganska snabbt trots allt och Leia var glad även fast hon satt i vagnen. Vi fick även nu förmånen att äta lunch ute medan Leia tog sin middagsvila. Vilket lyx!
Måste säga att det är underbart att vara föräldralediga samtidigt. Vi ska båda vara hemma till och med oktober månad sen ska Simon börja jobba. Det känns bra så vi kan växa in i föräldrarollen tillsammans. 

Vi hann även med lite shopping. Denna klänningen ska hon ha på sin 1-årsdag. Då kommer hon även att träffa farmor och farfar för första gången! 

Vi köpte också skor till Leia. Vi kom på att vi inte hade några skor till henne när vi var ute häromdagen. Hon lyckades charma expediten så hon pratade 10 minuter innan hon tillslut mätte hennes fot. Dessa klassiker blev det tillslut: 
Jag måste säga att det är konstigt att det är så många okända människor som vill hålla i Leia. Expediten frågade om hon fick hålla henne men vi förklarade att hon inte fick det pga anknytningen. Hon ursäktade sig sen men jag undrar om det är lika vanligt att föräldrar med biologiska barn får den frågan från vilt främmande människor? Eller kanske är det för att det är så speciellt med adoption? Simon och jag har bestämt att vara hårda på den punkten att det är bara han och jag som får bära henne så hon vet att det är vi som är föräldrarna.

Idag har vi även varit på tropikundersökningen. Det var inte så roligt. De tog 2 prover i svalget, en i näsan och ett i rumpan. Leia skrek och det var inte roligt att se men det gick ganska snabbt över. Det var värre när de skulle ta fyra rör blod. De stack henne i fingret och klämde ut blodet. Det tog säkert 10-15 min och hon gallskrek hela tiden. Det skar rejält i hjärtat.. Nu är det bara TBC provet kvar på fredag sen ska äntligen allt sånt vara klart.

I slutet av augusti kommer BVC hem så då kommer vi få lite råd om kosten och det kommer kännas skönt att få koll på hur vi ska byta ut maten. Vi har börjat byta ut risgröten som hon äter morgon och kväll lite successivt och det har fungerat bra än så länge. Det känns som det är mycket att hålla koll på när man kommer hem. Det är fortsatt pappersarbete med Skatteverket, försäkringskassan och andra samtal man ska ringa men var gör väl det när man har lilla Leia. All väntan, oro, tårar man har fällt under denna tiden. Jag säger bara en sak det var värt det. Att bli förälder genom adoption är fantastiskt! 

4 kommentarer:

  1. Underbart att läsa om ert nya liv! På frågan om okända vill bära på biologiska barn också, så är det mer när de är riktigt små. Typ några veckor som folk nästan kröp ner i vagnen och pillade. Och gravidmagar tror vissa är till för allmänheten... 😠

    SvaraRadera
  2. Så roligt att träffa er och lilla underverket Leia! Hon är nästan ännu mer bedårande "live" :)

    SvaraRadera